Daar merk je niets van

Een merkje is het kroontje op het werk van de maker. Een signatuur op een schilderij. Het eikenblaadje met de letters 585 op goud. De juiste initialen op oud Delfts Blauw. Iets dat zegt: kijk eens, dit is echt.

Lees meer »

Leg jezelf aan banden

In de voorbereiding naar de nieuwste bestelling wist ik dat ik tassenband in de kleur beige nodig had. Want dat was op, en niet meer bij te bestellen bij dezelfde leverancier. 

Lees meer »

Paris, tes gamins, tes artisans

Eigenlijk is er voor iemand met creatieve aspiraties geen ontkomen aan; vroeg of laat hakkel je je in het Frans door Parijs op zoek naar precies dat ene winkeltje waar men alle noodzakelijkheden voor het maken van tassen verkoopt. Mando dus. Voor de ruiten een ratjetoe aan stof dat zich deftig als gordijn voordoet. Precies om 14.00 wordt dat opzij geschoven om de rij wachtenden binnen te laten. En in die rij kun je maar beter de eerste zijn. Er wordt ruim tijd voor iedere klant uitgetrokken, en ook de laptop die gebruikt wordt voor het doen van zaken wordt niet tot enige snelheid gemaand. Ruim de tijd dus om al wachtende te kijken wat je nog aan hebbedingen zou willen meenemen, ware het niet dat je door de stoffige bomen het in diverse vitrines verstopte bos niet meer ziet. Nee, dit is het soort winkel waar je óf zelf weet wat je nodig hebt voor je binnenstapt, óf je laat adviseren. 

Lees meer »

Na Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot, de zesde R: Redo!

Het mooiste is natuurlijk als iedere tas lukt;  kaarsrecht- of precies goed krom gestikte naden. Naden die ook nog eens zonder duwen en trekken op elkaar aansluiten. Geen frustratie over verspild leer, überhaupt geen frustratie. Al helemaal niet over een achterblijvend ruimtelijk inzicht dat anderen in ruime mate lijken te bezitten. Van die tassengoden die binnenstebuiten en ondersteboven kunnen stikken en de tas door een zak kunnen naar haar uiteindelijke glorie kunnen keren. Want ze zijn er hoor, van die helden bij wie geen steekje loszit en alles glimt en blinkt alsof het goud is.

Lees meer »