Zondaglust

Carnaval uurtje uitgesteld

Vandaag zijn we met een groepje tasenthousiasten allerhartelijkst ontvangen door https://www.oosterumleder.nl/. Gesticht in 1929 door de opa met opslag van leer in allerlei aanbouwtjes en uitbouwtjes is het bedrijf inmiddels gehuisvest in een keurig overzichtelijk, schoon en uiterst ruim opgezet pand in Raamsdonkveer. Zoals jullie wellicht al weten is Haagse Handtassies een groot fan van plantaardig gelooid leer dat Van Oosterum, zoals de foto laat zien, in werkelijk de prachtigste kleuren heeft.

Dat de leerkennis groot is bij het familiebedrijf bleek wel toen ik een groen stukje glanzend leer uit mijn tas viste dat ik ooit, ergens twintig jaar geleden tijdens de Rocky Mountain Leather Trade Show in Sheridan, Wyoming, had gekocht. Buffaloleer! Geen twijfel over mogelijk. Vakkundig werd gewezen op de structuur van de huid die door de finish heen te zien was. Verlorengegane kennis teruggevonden.

Nog blijer werd ik van het rundleer dat Van Oosterum verkocht in nagenoeg dezelfde flessengroene kleur waarvan ik met heel mijn hart hoop dat degene voor wie ik het leer heb aangeschaft om een tas van te maken het net zo'n vondst vindt als ik. De laatste twee halve huiden zijn die dag in elk geval de deur uitgegaan. Een naar een collega en de ander moet ik tot gebruik nog ergens in een overvolle kast stouwen.

De Rocky Mountain Leather Trade Show bestaat overigens nog steeds. Dit jaar wordt de show van 19 tot 21 mei 2023 gehouden in het Ramada Plaza by Wyndham, 1809 Sugarland Dr, Sheridan Wyoming. Een aanrader als je op zoek bent naar tools, prachtig shrunken bison, of hertenleer, of gewoon kennis wil maken met leerbewerken in de stijl van het oude westen. De vele workshops bieden meer dan voldoende gelegenheid om kennis te maken met de leerkunst die in dat deel van de wereld wordt gemaakt. Ik heb mijn ogen destijds uitgekeken.

En, zoals ieder jaar, kunnen er werkstukken worden ingeleverd die worden beoordeeld door een vakkundige jury. Alleen dat is al de moeite waard. Inleveren kan nog tot 13 april 2023. Succes alvast!

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Mrs Rosehip
een jaar geleden

Leuk om te lezen! Fijn dat je erbij was vandaag en hebt gevonden wat je zocht :-)

Geer
een jaar geleden

Leuke blog over een leuke dag!