De kleine lettertjes

Wereldwijde bescherming voor Eur 2500, was het maar waar

Een spannend moment voor een beginnend bedrijfje is de registratie van de handelsnaam en een merk. Is de naam uniek genoeg, is het merk onderscheidend genoeg? Bescherming, rechtszekerheid; belangrijke beginselen in ons land. Het nadeel van al die openbare registers is dat letterlijk al je gegevens 'op straat liggen' en je gegevens maar al te vaak worden misbruikt. Probeer als eenpitter met een thuisadres je gegevens maar eens af te schermen. Een fiscaal nummer, een paspoortnummer, een geboortedatum, een adres. Voor een kwaadwillend persoon is het niet moeilijk om uit al die openbare informatie een slaatje te slaan. 

Maar al te vaak wordt een aanbod verhuld als een factuur. Misbruik van een conventie, bedoeld om de lezer op het verkeerde been te zetten. Hier staat in de kleine lettertjes dat het helemaal niet om een factuur gaat, maar om een verder niet-gespecifeerd aanbod voor vage diensten voor een slordige Eur 2500. De brief was per post verzonden uit Duitsland en de online bank zit in Sofia, Bulgarije. Het BOIP waarschuwt op hun website uitgebreid voor dit soort misleiding, en dank zij die waarschuwing lette ik beter op. Want welk register is het World Trademark en Patent Register nu eigenlijk. Was het maar zo dat je met een registratie er wereldwijd vanaf was. 

Maar wat kunnen we er nu echt tegen doen? Ik heb in dit geval de bank maar eens gebeld en ze gewezen op hun KYC-verplichtingen, dan kunnen ze zelf zien of ze met deze klant verder willen. De reactie van de bank, vrij vertaald, ohhh, die factuur is vast een foutje. U hebt het niet goed begrepen.

Twee nepfacturen later is mijn merkregistratie afgerond en is Haagse Handtassies met ingang van vandaag een Benelux-merk. Voor de lol heb ik ® achter de naam gezet.

Reactie plaatsen

Reacties

Marcel
7 maanden geleden

Pas geleden vroeg een klant me of een ontvangen factuur door mij was verzonden. Ik wist van niets, dus zeg stuur maar door...
Bovenaan stond in vette letters het woord FACTUUR. Helemaal onderaan stond in een blok kleine lettertjes dat het toch geen factuur was, maar een aanbieding. Schaamteloze factuurfraude noem ik het...