One thousand and one handbags

Prachtig uitklapboek van Hester van Eeghen

Soms komen twee liefdes onverwacht samen. Mij gebeurde dit onlangs toen ik op het boek One thousand and one handbags van Hester van Eeghen stuitte. In dit uitklapboek vinden mijn liefde voor mooie handgemaakte designertassen en mijn liefde voor taal elkaar. Liefde voor taal begint met boeken. Boeken om te lezen en boeken om uit voor te lezen. En sommige boeken hebben geen of weinig woorden maar wel een verhaal en is het aan de kinderen en de voorlezer om zelf de beelden tot verhaal te vertellen.

Ik heb zelf bijvoorbeeld eindeloos 'voorgelezen' uit het bekroonde boek: Waar is de taart van Thé Tjong-Khing aan een van de opvangkinderen die door mijn moeder werd verzorgd. 'Voorgelezen' tussen aanhalingstekens omdat de (voor)lezer zelf de woorden bij de plaatjes bedenkt. Dat is niet moeilijk want het verhaal is goed. Toen het kindje weer terug naar eigen land ging, moest en zou dat boek mee. 

Het boek one thousand and one handbags is ook een boek met weinig woorden en veel verhaal. Zoals we dat kennen van de tassen van Hester is het boek kleurrijk, prachtig vormgegeven, vol met prachtige verrassende details. De prachtige pop-up platen en de technische hoogstandjes komen van David A. Carter. Als kind vond ik dat al magisch. Plaatjes die je tot leven kon wekken. Groot was het verdriet als er door veelvuldig gebruik een was versleten en de pop-up het niet meer deed. Of als ik de pop-up zelf had gesloopt omdat ik verkeerd of te hard had getrokken. Gelukkig deed dat niets af aan de verhalen in het boek. En gelukkig zit dit boek stevig in elkaar.

Hester leeft helaas niet meer maar het is nu fijn dat  ze haar levensverhaal heeft achtergelaten in haar boek. Het is aan ons om het verhaal van deze bijzondere tassenontwerpster door te vertellen.

NB Dit artikel bevat affiliate links. De foto komt uit het boek in mijn eigen collectie.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.