Winnen is soms verliezen

De prijs die je wint of de prijs die je betaalt?

Als beginnend bedrijfje met kersverse inschrijvingen in de diverse openbare registers ben je al snel het doelwit van verzenders van valse facturen. Bij die facturen wordt er vaak ingespeeld op vertrouwen, niet een van de zeven archetypische zonden. 

Modernere oplichtingspraktijken in het tijdperk van media-aandacht spelen juist in op aandacht, en dan meer in het bijzonder onze ijdelheid. Uiteraard wel een doodzonde. Ook Faustus ging er faliekant door op zijn snufferd, gepaaid met mooie woorden.

Een knap staaltje mooie woorden kwam in de vorm van een aanbod om op te treden in een tv-programma. Het addertje zat aan het eind van de e-mail; het item maken zou voor mij neerkomen op Eur 400,00 per seconde zo rekende een vriendin mij voor. Ik heb niet de moeite genomen om te bedanken.

Een ingenieuzere variant is de nominatie voor een prijs. Oh leuk, denk je in eerste instantie. Ook omdat mijn broer al eens geld had gewonnen met een website, en wel was uitgenodigd voor een tv-programma zonder zelf te hoeven betalen, nam ik de 'award' wat serieuzer. Klikken op links blijft een hachelijk avontuur, dus eerst maar eens kijken wat hier weer achter schuilt. En ja hoor, gewoon een vanity scam, prachtig bijvoorbeeld hier uitgelegd: https://www.business2community.com/marketing/the-agency-award-scam-how-it-works-02286219

"Gefeliciteerd", zei mijn broer. Je hebt je toch maar snel genoeg in de kijker van de scammers gespeeld. Een schrale troost, is de duivel niet geïnteresseerd in iedere wankelende ziel? U bent vast gewaarschuwd, maar dat was Faustus ook.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.